Algemeen

Het Groot Gieters Popkoor is in 2013 opgericht door Marianne Mol. Het koor brengt op een eigentijdse wijze bekende popnummers te gehore.

Dirigent Jan Smale

Marianne Mol
Ik ben Jan Smale, tot 2015 varkenshouder in Nieuw-Amsterdam,
en inmiddels van mijn hobby mijn werk gemaakt en pak dat professioneel aan.
Al van jongs af aan ben ik geboeid door muziek en zang en het arrangeren daarvan.
Sinds enkele jaren maak ik die voorliefde waar door me te ontwikkelen als koordirigent en -arrangeur.
Ik heb in 2016/2017 een aantal popkoren opgericht voor mensen, die juist overdag tijd vrij willen maken om met elkaar te gaan zingen.
Het is een ideale tijd voor mensen die in deeltijd werken, onregelmatige diensten draaien of niet (meer) hoeven te werken.

’s Avonds dirigeer ik momenteel gemengd koor Advendo in Hooghalen en het Groot Gieters Popkoor.
Ik vind het een uitdaging om deze koren, met allemaal een eigen smoel, verder te ontwikkelen en mooie (theater)voorstellingen te maken.

Naast deze permanente koren doe ik graag projecten. Zojuist heb ik het project Zomerkoor 2018 “Zingen met Jan bij het kampvuur” afgesloten.
Vier keer op woensdagavond in de zomervakantie op een unieke locatie: de Taalwerkplaats in Nieuw-Amsterdam en De Nardusbloem in Musselkanaal.
De afsluiting was in de laatste week met een optreden, een kampvuur, een gitarist en een BBQ voor koorleden en publiek.
Na het optreden was er het kampvuur op deze mooie zomeravond! In de zomervakantie van 2019 gaat dat ook weer plaatsvinden, in de laatste 4 weken van de schoolvakantie.

Op donderdagavond dirigeer ik het projectkoor van Hutspot the Musical. Samen met Irma Overweg, die rake en mooie teksten schrijft en Sebastiaan Tiehuis, die met zijn composities precies de juiste sfeer weet te raken, werken we aan dit unieke, Nederlandstalige, multiculturele project.

In februari en maart 2017 was er de Zing-inn mit Dreèntse liedties. Samen met de fanfare Excelsior uit Oosterhesselen en een projectkoor nieuwe Dreèntse liedties zingen in De Voorhof te Westerbork.
In 2008 kwam ik met mijn gezin vanuit Bathmen (bij Deventer) naar Nieuw-Amsterdam om daar een varkensbedrijf over te nemen. Door forse tegenslagen in het eerste jaar is nu, na 8 jaar strijd, besloten te stoppen. Vele sollicitaties later heb ik besloten het heft in eigen handen te nemen en de passie uit mijn jeugd alle ruimte te geven. Tijdens logeerpartijen bij mijn oom ontdekte ik het elektronisch orgel. Op mijn vijftiende speelde ik in het orkest van de Battumse revue en maakte ik arrangementen op zelfgemaakte melodieën. De zanggroep van de revue ging op zangles en daar ontdekte ik het zingen. Later zong ik bij Popcorn in Lochem en deed ik mee aan twee theaterproducties van de Musical- en Operettevereniging Deventer. Eenmaal verhuisd naar Nieuw-Amsterdam ging ik zingen bij theaterkoor Ericarré. Onder mijn voorzitterschap is dat een heel dynamische vereniging geworden met allerlei vernieuwende projecten. Ook heb ik in 2016 een rol gespeeld in de musical “Op de vleugels van de wind”, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de molen in Veenoord.

Langzamerhand ontstond steeds meer interesse voor het werk van de mens voor het koor, de dirigent. Ik ging workshops en cursussen volgen op gebied van koordirectie, repetitietechniek, arrangeren en zangtechniek. Zomer 2016 heb ik de Kurt Thomas Cursus gevolgd voor koordirigenten op het conservatorium in Utrecht. In seizoen 2017/2018 ga ik de cursus Dirigent Licht Vocaal in Houten (bij Utrecht) doen. Zo probeer ik mezelf steeds verder te professionaliseren.

Meer informatie over Jan Smale is hier te vinden

Pianist Martin Molema

Martin Molema
Martin Molema werd na een klassieke basis al snel allround-pianist. Hij speelde wel eens op een modeshow of een deftig feest, maar kreeg op zijn 18e belangstelling voor jazz, na workshops bij de Jazzclub Bergum.

In zijn latere woonplaats Meppel speelde hij in een soulband, maar begeleidde ook zangeressen met een jazzrepertoire. Hij is trouwens ook een goede zanger (bas) en zong in het Meppeler popkoor The Midges, voordat hij daar pianist werd.

Na zijn overstap naar het koor CoolAct van Marianne Mol kon hij zich uitleven in jazzy en ook latin nummers. In dat koor was hij tijdens straatoptredens te zien als pianist op een bakfiets, waarschijnlijk de enige in Nederland. Het koor transformeerde in december tot de Dickens Singers en dus beheerst Martin ook het (Amerikaanse) kerstrepertoire.

Toen Marianne Mol dirigent werd van het Groot Gieters Popkoor werd Martin daar pianist. Het koor profiteert van zijn veelzijdigheid en improvisatievermogen. Zelf kon hij weer ervaring opdoen op nieuwe locaties: een rondvaartboot, een praam met buitenboordmotor en een drijvend podium.

In 2018 heeft Marianne het koor verlaten om zich te kunnen storten op nieuwe uitdagingen, maar wij zijn dolblij dat Martin heeft besloten het koor te blijven begeleiden.